PIF – Product Information File

Cosmetica registeren? U moet een product Informatie File maken én het product notificeren. Hoe? Lisam Nederland B.V. kan u helpen.
Neem contact op

Het aanleveren van een PIF wordt vereist vanuit de Europese Unie om veilig gebruik voor de consument te garanderen (EU-cosmeticaverordening 1223/2009). Je bent verplicht om een Product Information File samen te stellen wanneer je een cosmeticaproduct op de markt wilt brengen. Daarnaast is het ook verplicht een CPNP-registratie te verrichten.

Het op de markt brengen van cosmetica vraagt  de nodige aandacht. Om een veilig gebruik voor de consument te garanderen, stelt de EU eisen (EU cosmetica verordening 1223/2009).

Het belang van PIF en INCI-etikettering

Vanuit de EU cosmeticaverordening is vastgesteld dat er in de PIF alle informatie over het cosmetica product opgenomen moet worden, van fabricage tot de etikettering in INCI-namen. In het dossier vind je bijvoorbeeld informatie over de productsamenstelling en -kwaliteit, labelinformatie en een uitgebreide veiligheidsbeoordeling.

Notificeren in CPNP

Naast het maken van een PIF ben je ook verplicht om het product te notificeren via een online portal, de Cosmetic Product Notification Portal (CPNP). Via deze portal maak je met een CPNP-registratie kenbaar dat jij een veilig product op de markt brengt. Bij calamiteiten, zoals bijvoorbeeld allergische reacties, kunnen relevante autoriteiten (zoals ziekenhuizen of de Voedsel- & Warenautoriteit) snel zien om welke chemische stoffen het gaat. Het team van Lisam Nederland kan je helpen om het gehele proces van CPNP-registratie overzichtelijk en efficiënt aan te pakken.

groepsfoto

LISAM ExESS Cosmetics creëert overzicht

De mederwerkers van Lisam Nederland werken met het softwarepakket van LISAM ExESS Cosmetics. Dit is onze softwaretool voor het samenstellen van een overzichtelijk PIF dossier dat voldoet aan de cosmeticaverordening en CPNP-registratie. Met één druk op de knop voorziet de ingenieuze rekentool in een complete cosmetische veiligheidsbeoordeling (Cosmetic Safety Assessment), volledig afgestemd op de EU-cosmeticaverordening 1223/2009. Uiteraard geeft het programma ook overzichtelijk informatie over alle etiketteringseisen.

Gebruik ExESS software of onze services voor een complete PIF

Wij stellen de gehele PIF voor je op en accorderen deze. Indien gewenst regelen wij ook de CPNP-registratie. Dit alles gebeurt volgens de Europese cosmeticaverordening. Het enige wat je zelf hoeft te doen is het aanleveren van zo compleet mogelijke informatie over o.a. de receptuur, de gebruikte grondstoffen en vereiste laboratoriumtesten. Uiteraard geven wij nauwkeurig aan welke informatie je moet opvragen bij je toeleveranciers om te voldoen aan de cosmeticaverordening. Wil je liever dat wij dat ook voor jou regelen? Dat kan. Wij treden op als tussenpersoon voor het aanvragen van de informatie en het laten uitvoeren van de laboratoriumtesten. Naast het opstellen van PIF en aanvragen van CPNP-registratie, schakelt je ons ook in voor:

Op het gebied van veiligheid, chemie, arbo en milieu ondersteunen wij jou volledig waar nodig.

Doe het zelf met onze ondersteuning

Stel je liever samen de PIF op die voor jouw product nodig is? Wij leren jou om zelfstandig met ExESS cosmetica module te werken. Uiteraard kun je altijd bij ons als veiligheidsbeoordelaar terecht voor ondersteuning. Wij staan graag voor je klaar om informatie te geven over de mogelijkheden. Het werken met Lisam Nederland B.V. voor CPNP-registratie heeft één groot voordeel. Wij zijn ook zeer ervaren in het samenstellen van Veiligheidsinformatiebladen (VIB). In het Engels worden deze Material Safety Data Sheets genoemd. Deze bladen zijn nodig voor het maken van het PIF en de CPNP-registratie. Bel voor meer informatie naar 0529 820211.

LISAM ExESS Cosmetics